Ruinele Cetății Drencova

Ruinele Cetății Drencova

Obiectiv construit


Address

Drencova 327028, Romania

Despre

Cetatea Drencova, mai exact ruinele ei, se află în Dunăre din 1969, atunci când a fost inundată de apele fluviului. Înainte de această dată, arheologii au reușit să facă unele cercetări și au stabilit că fortificația avea formă de patrulater, cu dimensiuni de 23/21 m. 

Zidurile, groase de 1,5 metri și înalte de 15 metri, sunt realizate din piatră de carieră înecată în mortar, iar patrulaterul era construit din blocuri atent cioplite. Ca majoritatea fortificațiilor, și cetatea Drencova avea un șanț de apărare, care s-a văzut în urmă cu patru decenii.
 
        Cetatea a fost construită după 1419, pe vremea regelui Sigismund de Luxemburg și avea rol de apărare a frontului dunărean în fața puterii otomane. În perioada 1429-1435, fortificația a fost inclusă în sistemul de apărare din Banat, la acea vreme aflat sub stăpânirea cavalerilor teutoni. Din 1439, cetatea a trecut în proprietatea mai multor familii nobile românești, care se ocupau de întreținerea fortificațiilor de pe cursul Dunării. 
 
        Cercetările arheologice au scos la suprafață podoabe și brățări din bronz și argint, săbii, pumnale, vase de metal, o necropolă care ar data din secolele XII-XIII. Se spune că cetatea ar fi fost construită după modelul unui castru roman, aflat în apropiere, dar nu se știe nimic sigur. 
 Ruinele cetății Drencova se pot observa de pe DN 57, aproape de localitatea Berzasca. Drencova a fost un sat, înghițit și el de apele Dunării, care aparținea de această localitate. 
 
        Nu se știe cât vor mai rezista aceste ruine în apele grăbite ale fluviului, însă ele spun multe despre "inginerii" care au ridicat-o și despre calitatea materialelor folosite; prezența ei până acum dă dovadă de măiestrie.

Sursa text & foto

Alte sugestii

Tabula Baross

Obiectiv construit

Castrul roman Bersobis

Obiectiv construit

Statuia Generalului Dragalina

Obiectiv construit

Cetatea Beiului

Obiectiv construit

Castru roman Villa Rustica de la Gornea - Sichevița

Obiectiv construit