Insula Calinovăț
Atracție naturală
Despre
Rezervatia naturala Insula Calinovăț este situată în tinutul Carpatilor Occidentali, subținutul Munților Banatului, unitatea geomorfologică Munții Locvei. care fac parte din grupa munților și podișurilor calcaroase. Cu toate acestea, zona muntoasă imediata adiacenta este caracterizata prin altitudini foarte joase si roci granitice. Din punct de vedere geologic, teritoriul face parte din domeniul Danubian.
Vegetatia - Teritoriul rezervatiei este situat in regiunea biogeografica europeana, la confluenta Nerei cu Dunarea, fiind caracterizat de vegetatia hidrofila si higrofila, specifica zonelor umede.
Flora este reprezentata prin specii hidrofile si higrofile, precum Salix spp. (specii de salcie), Phragmites spp. (trestie), Carex spp.(rogoz), Salvinia natans (pestisoara), Marsilea quadrifolia (trifoias de stanca), Typha spp.
Fauna - Ostrovul reprezinta o adevarata oaza pentru o multime de specii de pasari aflate in timpul migratiilor sezonale sau pentru cuibarit.
Fauna de nevertebrate este slab cunoscuta în zonă, însa se pot întâlni numeroase specii de fluturi, libelule, cosași, multe specii având statut de protecție.
Rezervatia naturala Insula Calinovăț face parte din Parcul National Portile de Fier.
Tipul rezervatiei: avifaunistica
Suprafata: 24,0 ha
Tipuri de habitate: Habitate specifice zonelor umede
Aria de protectie speciala avifaunistica zona umeda Insula Calinovat cuprinde insula Calinovat situata pe fluviul Dunare si luciul de apa limitrof insulei pana la o adancime de 2 m. Se afla pe teritoriul administrativ al comunei Pojejena, judetul Caras-Severin.
Insula Calinovăț este situată pe Dunăre, la cca. 8 km aval de intrarea fluviului în România, fiind primul ostrov dunărean românesc întâlnit pe cursul său.
Cai de acces: Orsova- Moldova Noua-Pojejena-Bazias - DN57 pana in localitatea Pojejena, dupa care
se merge pe DJ57A, pe sensul de mers Pojejena-Bazias.
Sursa text
Sursa foto