Ruinele orașului Tibiscum - Pe urmele strămoșilor

Ruinele orașului Tibiscum - Pe urmele strămoșilor


În Banat există un loc aparte. În vremuri de mult apuse, în acest loc se afla un oraș de o importanță strategică deosebită. Inițial a fost o așezare dacică, iar mai târziu, recunoscându-i-se valoarea reală, romanii l-au ocupat în totalitate pentru a creea un punct strategic esențial expansiunii imperiului. 

Ruinele orașului Tibiscum se află mai exact pe teritoriul localităților Jupa și Iaz, din Caraș-Severin, pe o zonă cercetată ce cuprinde până în prezent cel puțin 17 hectare. 

Unul dintre cele mai importante oraşe din Dacia romană

La capătul drumului roman pe care împăratul Traian și armata sa l-au străbătut pentru a ajunge la Sarmizegetusa numit Lederata-Tibiscum, se afla această așezare dacică. Drumul este o dovadă de necontestat a influenței romane în această zonă a Banatului ce trecea prin Clisura Dunării dar și prin văile Carașului și Bârzavei, find compus din numeroase castre, orașe civile, valuri, villae rusticae si mine romane. 

Conform studiilor, s-a determinat faptul că localitatea antică a fost ridicată în secolul al III-lea la rangul de municipium, acest lucru fiind un factor definitor pentru încadrarea acesteia printre cele mai importante oraşe din provincia romană Dacia.

Rezervația de la Jupa ar fi comparabilă ca și importanță cu monumentele de epocă romană de la Sarmizegetusa Regia ce face parte din Patrimoniul UNESCO, Porolissum, din județul Sălaj, sau Histria, de la Marea Neagră. Această declarație este susținută de specialiștii ce au fost martori la dezvăluirea castrului care este încă supus cercetărilor. Este considerat a fi unul dintre locurile în care a început formarea poporului român.

Istoria descoperirii

Situl arheologic a fost descoperit de C. Mannert la începutul secolului al XIX-lea iar primele cercetări arheologice s-au început de către Ortvay Tivadar în anul 1875 pe malul drept al râului Timiş. Acesta a reușit să descopere cea mai mare parte din aşezarea civilă.

La aproape un secol după descoperirea inițială, între anii 1923 și 1924, profesorul G. G. Mateescu de la Universitatea din Cluj a iniţiat primele săpături sistematice la Tibiscum. Din 1977 organizarea săpăturilor s-a realizat de Rezervaţia Arheologică Tibiscum. În prezent, lucrările sunt conduse de către expertul în Epoca romană, Adrian Ardeț, care este responsabilul științific al șantierului arheologic de la Jupa.

Un oraș daco-roman

Acest complex arheologic este compus dintr-un castru, vicus militar şi aşezarea civilă, respectiv oraşul roman. La sfârşitul celui de-al doilea război daco-roman, castrul a fost întărit iniţial cu un val de pământ şi palisade ce a fost construit pentru trupele auxiliare.

 În vecinătatea castrului exista și o aşezare civilă. Au fost identificate, până în prezent, ateliere de olărie dar și de prelucrare a bronzului, fierărie şi sticlărie ce indică prezenţa unui centru meşteşugăresc puternic. Alte descoperiri constă în podoabe şi ceramică de lux, un templu închinat zeului Apollo şi altul ce era închinat zeilor păgâni ce aveau puterea de a influența natura.

Alte sugestii

Paradisul Montan în timpul verii
Lacul Ochiul Beiului - Povestea din spatele lacrimilor unui fecior
Paradisul Montan în timpul iernii
Un Colț de Rai în vârf de stâncă - Cătunul Ineleț
Un martor al istoriei - Turnul lui Ovidiu