Paradisul Montan în timpul verii

Paradisul Montan în timpul verii


E vară, cald și plăcut, lumina soarelui pătrunde printre frunzișul des al copaciilor, scăpând căte o rază caldă pe poteca de munte. Să te afli într-un astfel de moment poate fi considerat de unii o plăcere a vieții, iar de alții nimic mai mult decat cea mai bună cale de te lăsa purtat de vraja muntelui.

În Caraș, pădurile sunt la ele acasă, iar cărășenii sunt doar vizitatori sau simpli chiriași. Pentru a cunoaște cu adevărat muntele, trebuie să îl iei la pas și să-i descoperi fața nevăzută și misterele ce așteaptă să fie elucidate.

Una dintre cele mai unice drumeții – La tunele

Odată ajunși pe aceste meleaguri, porniți într-un traseu unic, pe parcursul căruia se traversează un număr de 7 tunele. Dintre acestea, unele sunt mai scurte, fiind sub forma de boltă, iar altele mai lungi, care ajung chiar și la 40 de metri.
 
Conform spuselor localnicilor, tunelele ar fi fost săpate în stâncă în perioada ocupației otomane, cu scopul de a face mult mai ușoară trecerea prin zonă a localnicilor și a soldaților.

Pentru traversarea tunelurilor lungi se recomandă folosirea unei lanterne pentru a evita posibilele accidentări, drumul fiind din pământ și stâncă. Tunelurile sunt situate de-a lungul peretelui de stâncă la o înălțime medie de 15 metri deasupra Văii Nerei.

Traseul poate fi parcurs de la Podul Bei, loc din care pornesc mai multe trasee prin Cheile Nerei, dar și din localitatea Sasca Română. Traseul este marcat cu bandă roșie și durează aproximativ 2 ore dus-întors.

La pas prin Cheile Nerei

Parcul Național Cheile Nerei este o arie protejată de interes național, situată la limita sud-vestică a țării, în județul Caraș-Severin. Este considerată a fi un simbol al naturii cu o însemnătate deosebită datorită valorii obiectivelor turistice pe care le adăpostește.

Localizată pe Cheile Minișului, Cascada Bigăr se află între localitățile Anina și Bozovici, în Parcul Național Cheile Nerei. Accesul se realizează pe drum asfaltat și cu parcare amenajată, iar apoi se urmează un drum până la cascada ce se află la câțiva metri de șoseaua DN57B, lângă marcajul „Paralela 45“. 

Un alt traseu marcat ce se află în imediată apropiere permite urcarea până la izvorul Bigăr  iar apoi se ajunge la Grota Bigăr. Durata de parcurgere de la cascadă la grotă este de 10-15 minute.

Traseul spre Cascada Văioaga, Lacul Ochiul Beiului și Cascada Beușnița este un traseu foarte cunoscut și apreciat. Este bine marcat și delimitat, iar drumeția începe de la Podul Beiului unde se plătește taxa de acces în parc și unde poți parca mașina. În continuare se merge pe un drum spre cascada Văioaga, după care se ajunge în poiana de lângă păstrăvărie, unde este amenajat un loc de camping. 

Apoi, trecând de păstrăvărie, la stânga se poate urma traseul spre Lacul Beiului ce durează în jur de 45 de minute şi încă o jumătate de oră până la Cascada Beuşniţa.

Sursa Text: pemeleaguri.ro

Alte sugestii

Lacul Ochiul Beiului - Povestea din spatele lacrimilor unui fecior
Paradisul Montan în timpul iernii
Un Colț de Rai în vârf de stâncă - Cătunul Ineleț
Un martor al istoriei - Turnul lui Ovidiu
Legendele Cetății Ilidia