Muzeul Cineastului Amator Reșita

Muzeul Cineastului Amator Reșita


Program

Deschis
Vezi programul

Address

Eftimie Murgu University, Reșița 320003, Romania

Despre

Muzeul Cineaștilor Amatori (unic în România) este o inițiativă privată care își propune să cerceteze și să pună în evidență publicului importanța pe care mișcarea cineaștilor amatori a avut-o în România. Colecția principală reprezintă camere cu film și proiectoare. Muzeul este situat în vechea sală de proiecție a Cinematografului 23 August

Muzeul Cineastului Amator este o iniţiativă privată ce işi propune cercetarea şi readucerea în atenţia publicului a mişcării de cineamatorism din România. Principalele direcţii pe care se orientează muzeul sunt colecţionarea de aparatură utilizată de cineamatori (camere pe peliculă, aparate de proiecţie, vizioneze, prese de tăiat şi lipit filme, filme pe peliculă), colecţionarea de piese ce au legătură cu industria şi cultura cinematografică (postere de film, poze din filme, poze cu actori, programe de film) şi facilitarea accesului publicului la expoziţiile realizate.

Muzeul are trei funcţii principale:

Muzeologie: conservarea, restaurarea şi prezentarea obiectelor din colecţia muzeului
Cercetare/Studiu: studiul istoriei cineamatorismului şi cinematografiei, atât din România cât şi din afară
Educaţie: organizarea de evenimente cu scop educaţional pentru studenţi, elevi şi public prin tabere de profil, publicarea tuturor materialelor din cadrul muzeului către public, relaţiile cu instituţii de învăţământ superior.

Muzeologie
Muzeul deţine un patrimoniu important format din aparatură utilizată de cineaştii amatori ai secolului trecut (camere de filmat pe peliculă, aparate de proiecţie, vizionate, prese de tăiat şi lipit film, aparate de editat film, tancuri de developare, etc.), filme pe peliculă, atât filme profesioniste cât şi filme realizate de cineaşti amatori, afişe de film, aparatură utilizată în cinematografe, publicaţii legate de activitatea cineaştilor dar şi despre cinema-ul românesc şi altele.

Cercetare / Studiu
Muzeul se ocupă cu studiul activităţii cineaştilor amatori, cu ajutorul materialelor aflate în patrimoniu (filme realizate, publicaţii, premii şi diplome câştigate de către aceştia, interviuri cu foştii cineaşti sau oameni din domeniul cinematografiei). O altă activitate este digitalizarea filmelor vechi realizate pe peliculă şi publicarea acestora spre vizionare pentru public. Filmele realizate de către cineamatorii vremii ne oferă informaţii importante despre istoria locurilor din care provin.

Educaţie
Muzeul pune la dispoziţia publicului informaţii, aparatură şi cunoştiinţe în ceea ce priveşte cineamatorismul. De asemenea, o parte din activităţile muzeului au ca şi scop formarea cineaştilor amatori prin tabere de formare cât şi cu ajutorul cineclubului coordonat de câtre muzeu.

Alte sugestii

Muzeul Caransebes

Muzeu

Muzeul Casa Cehească -„Cesky dum“ din Gârnic

Muzeu

Muzeul Satului Eftimie Murgu

Muzeu

Muzeul „General Nicolae Cena” al stațiunii Băile Herculane

Muzeu

Muzeul de Etnografie, Etnologie şi Folclor Ţara Caraşului

Muzeu